Šampanjska torta z jagodami
.
Sestavine za približno 12 kosov:
Za vetrce:
2 beljaka, 100 g sladkorja, 100 g kokosove moke
1 žlica limoninega soka
Za biskvit:
150 g sladkorja, 100 g moke, 100 g škroba,
4 jajca, 50 g masla, 1 vanilin sladkor
naribana limonina lupinica
Za nadev:
125 ml penečega vina, 400 ml smetane za stepanje,
6 rumenjakov, 100 g sladkorja v prahu,
6 listov želatine v lističih
200 g jagod, 100 g. praženega kokosovega čipsa
Priprava:
1. Pečico segrejte na 130 stopinj. Beljake za vetrce čvrsto stepite in jim med stepanjem dodajte sladkor in limonin sok. V Čvrst sneg s kuhalnico vmešajte kokosovo moko. Velik pekač obložite s papirjem za peko. Maso zajemajte z veliko žlico in jo polagajte na velik pekač. Vsak kupček razmažite v tanek krog. Vetrce pecite v pečici približno 40 minut in pri tem pazite, da ne porjavijo, temveč, da ostanejo svetli. Skupaj s papirjem jih preložite na rešetko za kolače in jih pustite, da se ohladijo.
2. Temperaturo v pečici zvišajte na 160 C. Beljake za biskvit čvrsto stepite skupaj s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. V sneg vmešajte rumenjake in naribano limonino lupinico. Na maso presejte moko s škrobom in jo vmešajte. Dodajte mlačno raztopljeno maslo in dobro premešajte. Testo vlijete v s papirjem za peko obložen pekač za torte in pecite približno 45 minut. Pečen biskvit ohladite v pekaču ga zvrnete na rešetko in vodoravno prerežete.
3. Želatino v lističih namočite v hladni vodi. Rumenjake in sladkor stepajte nad vročo vodno kopeljo, da nastane gosta pena. Med stepanjem postopoma dodajte peneče se vino. Želatino ožemite in jo raztopite v vroči kremi. Kremo odstavite iz kopeli in jo med mešanjem malce ohladite. Smetano čvrsto stepite in jo vmešajte v kremo postopoma, najprej ¼ , nato še preostanek.
4. Pripravite jagode in jih zrežite na četrtine. Spodnjo ploščo biskvita premažite z 1/3 kreme in obložite z jagodami in vetrci Prekrijete z 2/3 kreme in nanjo položite vrhnjo ploščo biskvita. Celotno torto premažite z preostalo kremo. Obod okrasite z mandlji in torto obložite z preostalimi vetrci. Torto po želji okrasite še z narezanimi jagodami. Dober tek!