
Rižota z jagodami
SESTAVINE
• 250g italijanskega riža za rižote
• 200g jagod
• 30g masla
• 2 žlici olivnega olja
• 1 kos majhne bele čebule
• 1dl belega vina
• 6dl vrele čiste kokošje ali zelenjavne juhe
• 20g nastrganega parmezana
• 2 žlici na grobo narezanega ali naribanega parmezana
• 1 ščepec soli in popra
PRIPRAVA
Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Jagode operemo, dobro odcedimo, očistimo in narežemo na četrtine, nekaj najlepših pa prihranimo za okras.
V široki posodi segrejemo 2 žlici olivnega olja in 25 g masla, dodamo čebulo in jo steklasto prepražimo. Nato dodamo riž in jagode,
premešamo in malo popražimo.
Ko riž postekleni, prilijemo vino, premešamo in počakamo, da alkohol izhlapi. Prilijemo 2 zajemalki vrele juhe in na zmernem ognju pokrito kuhamo, vmes večkrat premešamo in postopoma prilivamo juho ali vročo vodo, da je rižota ves čas vlažna, vendar se riž ne razkuha. Med kuhanjem rižoto dosolimo in popramo po okusu.
Ko je riž kuhan, vendar pod zobmi še čvrst, posodo odstavimo, primešamo preostalo maslo in nastrgan parmezan. Pokrito pustimo počivati 5 minut, nato rižoto damo na krožnike ter jo potresemo z na grobo naribanim parmezanom in okrasimo z na lističe narezanimi jagodami.
Pa dober tek!
Vir recepta/avtor: https://njena.svet24.si/