Kavna torta z jagodami, orehi in čokolado
Sestavine:
za nadev
70g sladkorja
15 ml močne hladne kave
50 g sesekljanih orehov
50 g. sesekljane temne čokolade
za testo
30 g škroba
270 g moke
1 žlička pecilnega praška
½ žlike sode bikarbone
100 g mehkega masla
260 g sladkorja
2 večji jajci
1 žlička vanilijeve esennce
200 ml kisle smetane
190 ml močne kave
za premaz
100 ml smetane
100 g temne čokolade
Priprava:
Pečico segrejemo na 180 C. Pekač za torto namastite. Zmešajte sestavine za nadev in ga prihranite. Zmešajte škrob, moko, pecilni prašek in sodo bikarbono.
Mehko maslo in sladkor kremasto stepite. Med stepanjem eno za drugim dodajte jajci in nato še vanilijevo esenco. Vmešajte suho mešanico in nato še kislo smetano in kavo. Dobro premešajte, da se vsa sestavine povežejo skupaj. Tretjino testa prelijte v pekač, ga obložite s polovico nadeva, prelijte z drugo tretjino testa in obložite z drugo polovico nadeva. Na vrh prelijte še preostalo testo in ga poravnajte. Torto pecite 35 – 40 minut oziroma toliko časa, dokler niso vilice, ki ji zapičite v testo popolnoma suhe. Torto po koncu peke vzemite iz pečice in jo ohladite.
V kozici segrejte smetano. Tik preden začne vreti, jo odstavite s kuhalne plošče. Smetani dodajte temno čokoladoin jo med mešanjem raztopite. Počakajte, da se krema ohladi, nato pa jo postavite v hladilnik. Čokoladno smetano čvrsto stepite in z njo premažite celotno torto. Torto po želji okrasite z nastrgano temno čokolado in svežimi jagodami. Dober tek!
vir: Revija Nova Torte 2011