Jagodni božični kruh
Sestavine:
Kvas - svež 30 g
Mleko - 1,3 dl
Sladkor - beli 60 g
Pšenična bela moka 330 g
Sol
Vanilijev sladkor 1 kos
Klinčki
Limonina lupina
Maslo 140 g
Kandirane jagode - 250 g
Rum 20 g
Mandlji 100 g
Sladkor v prahu
Postopek:
V posodi pripravimo kvasec iz kvasa, malo mleka in ščepca sladkorja. Po nekaj minutah kvasec dodamo v posodo k moki, prilijemo še preostalo mleko, dodamo sol, sladkor, vanilijev sladkor, mlete klinčke in limonino lupinico. Zgnetemo gladko testo in ga pustimo vzhajati približno 1 uro.
Kandirane jagode 2 uri namakamo v rumu.
V testo vgnetemo še zmehčano maslo, kandirane jagode in sesekljane mandlje. Dobro pregnetemo in pustimo vzhajati še pol ure.
Ozek pekač namastimo in vanj stresemo testo. Pustimo ga še nekaj časa, da vzhaja.
Božični kruh nato pečemo 45 minut na 200 stopinj. Ko je štruca pečena jo premažemo s stopljenim maslom in posujemo s sladkorjem v prahu.
Dober tek!